Cześć!
Zacznę od doprecyzowania, że mam na myśli jaja kurze, kacze, ogólnie rzecz biorąc – ptasie, a nie innych użytkowników siłowni.
Teraz, gdy wszelkie wątpliwości są już zażegnane, możemy przejść do rzeczy. Każdy wie, że jajka są świetnym źródłem białka i tłuszczy. Na przykład jedno przeciętne jajo kurze zawiera:
- 95 kcal
- 7,5g białka
- 9g tłuszczu
Część z was zapewne zna wiele innych, mniej znanych zalet spożywania niedoszłych kurcząt. Zalet takich jak na przykład to, że jedno jajka dostarcza nam:
- 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12
- 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- znaczącą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6
Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednio przygotowane jajko staje się świetnym źródłem wapnia! Aby dostać się do pokładów tego cennego dla naszego organizmu surowca, wystarczy ugotować jajko na twardo (ok 8min), a następnie spożyć je jak prawdziwy mężczyzna, nie tracąc czasu na obieranie. Nie dość, że nasze pyszne jajko stajnie się jeszcze lepsze bo będzie chrupało – każdy lubi chrupiące jedzenie – to zaimponujemy wszystkim dookoła demonstrując, jak bardzo cenimy filozofię no-waste.
Cześć!